Zillion Insights – KPI’s van ziekenhuizen inzichtelijk

Process Insight rapportage

Het is alweer twee jaar terug dat we samen met Oldelft een brainstorm sessie hadden over hoe we KPI’s in het ziekenhuis makkelijk inzichtelijk konden maken. In de huidige tijd zou men verwachten dat een KPI rapportage al lang mogelijk is. In de zorg is dit nog steeds moeilijk te realiseren.

Dit komt deels door de grote verscheidenheid van systemen, maar ook door de geslotenheid van die systemen. Als er rapportage mogelijkheden zijn, zijn deze vaak moeilijk aan te passen.

Ons doel was te komen tot een betaalbare rapportage mogelijkheid die te gebruiken is door meerdere ziekenhuizen.

Om te beginnen was het belangrijk om een aantal gemeenschappelijke KPI’s te bepalen tussen ziekenhuizen. Daarnaast moest het ook mogelijk zijn deze KPI’s te bepalen uit de beschikbare systemen en liefst zodanig dat dit, met eventueel een kleine aanpassing, hetzelfde werkt voor alle ziekenhuizen.

Na een vijftal ziekenhuizen bezocht te hebben, bleek tijd een belangrijke factor te zijn op diverse vlakken, van doorlooptijd tot wachttijd. Capaciteit kwam op de tweede plek die goed te combineren was met productiviteit.

Gezien de korte tijd waarin we een werkend product wilden opleveren was toegang tot data zonder langdurige trajecten van groot belang. Gelukkig was een van de ziekenhuizen bereid op te treden als alfa tester. Ze konden hierdoor van dichtbij ervaren wat Business Intelligence voor hun kon betekenen. De bron voor de KPI’s werd het RIS van Oldelft.

Department Insight rapportage

RIS staat voor Radiologisch Informatie Systeem welke specifiek is ontworpen voor de afdeling Radiologie. Er bestaan meerdere leveranciers die een RIS kunnen leveren. De gemeenschappelijke KPI’s zijn gebaseerd om de basis informatie die aanwezig zal zijn ongeacht de leverancier.

Nu de KPI’s berekend konden worden uit de data was het zaak deze op een intuïtieve manier beschikbaar te stellen aan de gebruikers in het ziekenhuis.

Zillion Insights is ontworpen als een interactief dashboard met widgets. Een widget is een blokje met informatie betreffende één KPI. Denk aan de tiles in windows of aan de icoontjes op je smart phone. Binnen het blokje kan je interactief spelen met de informatie; inzoomen, filteren, uitlijsten.

Drie verschillende widgets werden ontworpen; Process Insights, Department Insights en Waitingroom Insights. De eerste widget geeft de doorlooptijd weer van de verschillende processtappen van aanvraag tot beoordeling van een onderzoek op de Radiologie afdeling. Capaciteit en productie cijfers worden inzichtelijk gemaakt in de tweede widget. In de derde widget worden de wachttijden in de verschillende onderzoekskamers beschikbaar gesteld aan de patiënten zodat ze weten of er nog tijd is voor een kopje koffie of thee.

Ondanks dat de correctheid van de KPI’s natuurlijk erg belangrijk is, wil het oog ook wat. Wachten op cijfers misschien nog wel erger dan de wachttijden die ze weergeven, zeker voor de eindgebruikers! Met flexibiliteit en betaalbaarheid in het achterhoofd is er gekozen voor een opensource oplossing met veel mooie grafische mogelijkheden voor het maken van intuïtief dashboard. De snelheid werd gerealiseerd door het scheiden van het berekenen van de KPI’s en het presenteren ervan.

Waitingroom Insight rapportage

Gedurende de test periode is Zillion Insights geoptimaliseerd en opgenomen in het Zillion platform. Zillion Insights is beschikbaar voor alle ziekenhuizen die gebruik maken van het Zillion RIS van Oldelft Benelux.

Het dashboard zal uitgebreid worden met meerdere generiek bruikbare widgets. Er wordt ook gekeken naar koppelingen met andere systemen zoals het ZIS (Ziekenhuis Informatie Systeem) of direct met modaliteiten voor bijvoorbeeld doses informatie.

De adoptie van andere RIS platformen is zeker mogelijk waarbij samenwerking met de RIS leverancier natuurlijk voorwaardelijk is. Vraag naar de mogelijkheden, Easy Consultancy helpt u graag verder!